Schotjes arctic roadtrip 2012

coming up: de reis naar het Nordland...

roadtrip

de voorbereidingen

In 2009 hebben we de reis door Skandinavie voortijdig moeten afbreken...

Nu gaan we voor een tweede keer naar het hoge noorden. Reisdoel wordt dit keer de Noordkaap met nadruk op reis en niet op doel. Omdat 2012 een goed jaar zou worden om het Noorderlicht te zien wordt besloten om in het vroege voorjaar, nml maart, te vertrekkken. Dat betekent dan wel dat de BushMan dit keer zonder zijn trouwe border collie Casper dit mooie land gaat verkennen. En maart is te koud voor de daktent dus deze wordt dit keer ook thuis gelaten. Het zal een reis van 10 dagen worden, dus helaas nog geen tijd voor de twee dagen caches!

 

Aurora Borealis

Lang geleden, ondergetekende was toen zo'n 8 jaar oud, werd er 's avonds op de deur van het vakantiehuis op Terschelling gebonkt. Het was mr. Ruige, vriend van de familie, en eilander van geboorte. We moesten meteen meekomen naar het strand want daar was wat bijzonders te zien. Het bleek om een natuurverschijnsel te gaan welke ik sinds die tijd nooit weer gezien heb en het is te vergelijken met het zogenaamde 'Black Light' verschijnsel. We konden onze naam in het zand schrijven en het leken wel neon letters. Het breken van de golven op het strand gaf ook een prachtig effect!

Meer dan veertig jaar later gaan we kijken of het Noorderlicht te bewonderen valt. Aurora Borealis ontstaat als grote hoeveelheden electronen afkomstig van de zon richting aarde gaan. De botsing van het magnetisch veld, electronen en luchtdeeltjes veroorzaken dit prachtig natuurverschijnsel waarbij de hemel verlicht wordt door fluoriserend schijnsel. De geladen deeltjes komen van de zon en de condities van het weer bepalen dan ook of het aurora zichtbaar is of niet. De Aurora ontstaat op zo'n 100 km hoogte en kan daarom op honderden km's afstand gezien worden.

De beste tijd om het Noorderlicht te kunnen zien is van September tot April, van 23.00 uur - 02.00 uur. Hoe verder noorderlijk je gaat (voorbij de poolcirkel) hoe groter de kans maar het mag natuurlijk niet bewolkt zijn... Op de Noordkaap is het Noorderlicht bijna iedere (heldere) nacht te zien. Diep in het zuiden van Zweden/Noorwegen maar zo'n driemaal per maand.

Reisdoel is eigenlijk niet de Noordkaap maar Knivskjelodden. Deze landtong ligt zelfs nog iets noordelijker dan de Noordkaap maar is niet bekend bij het grote publiek en kent geen dure entreeprijzen, massa tourisme en souvenirshops. Het vraagt wel om een 8 km lange wandeling maar aan het eind daarvan ligt een geocache en heb je een prachtig uitzicht op de Barentz zee en de Noordkaap.

uitzicht op de Nordkapp

Het is zelfs te voorspellen of het Noorderlicht zichtbaar zal zijn of niet. Natuurlijk is er de normale weersvoorspelling: is het bewolkt of wordt het een heldere nacht. Maar daarnaast is er ook een voorspelling gebaseerd op 'Aural Activity' Deze waarde wordt weergegeven in "KP" waardes en kun je op Space Weather Outlook Table terugvinden. Locaties zoals Tromsø, Noorwegen en Reykjavik, Ijsland laten het licht aan de horizon zelfs bij een waarde van 0 KP zien. Waardes van tenminste 1 - 2 KP laten het licht direct boven je hoofd zien.

Foto's maken van het Noorderlicht

De eerste stap: ga weg van de stad! De licht-vervuiling daar vermindert de intensiteit van de aurora. Probeer overdag een goede plek te vinden met uitzicht rondom, of in ieder geval op het noorden, en dus ver weg van de stad. Dat scheelt 's nachts een boel zoekwerk. Zorg voor warme kleding (poolpak) en een Zippo Handwarmer blijft 12 uur actief en zorgt ervoor dat je de gedurende een lange koude nacht de camera kunt blijven instellen. Foto's van het noorderlicht worden nog mooier als er iets van een voorgrond te zien is, bv een bomen-lijn, een hut of boerderij of een tent met een lichtje of iets dergelijks. Geen doorgaande weg want het zou jammer zijn als er tijdens de lange sluitertijd ineens een auto door het beeld heen rijdt...

Basisuitrusting: Een driepoot statief (tripod) is een vereiste. Via Marktplaats heb ik een ouwe Velbon statief goedkoop op de kop kunnen tikken. De hoogte van 1.75 mtr maakt het instellen van de camera best wel comfortabel. Natuurlijk een fotocamera waarbij met de sluitertijd zelf kan instellen. Het liefst ook met instelbare ISO waarden en Zoom mogelijkheden. De focus kan op 'oneindig' of 'vergezicht' gezet worden en een afstandsbediening (zie hieronder) voor de camera zou ideaal zijn, hoewel een op tijd instelbare automatische sluiter ook prima werkt...

Een breedhoeklens, f2.8 (of lager), zal goede resultaten geven met het fotograferen van het Noorderlicht. Goede belichtingstijden zijn 20-60 seconden per foto en met zulke tijden is een tripoid onmisbaar. Voor een ISO 800 waarde met f2/8 zou een belichtingstijd van 30 seconden nodig zijn.

Houdt altijd minstens 1 accu in je warme (broek)zak. Na verloop van tijd zal door de kou je accu in de camera qua capaciteit gaan teruglopen. Wissel dan en warm de "platte" accu op. Hij krijgt dan weer zijn normale capaciteit terug.

nog wat tips:

  • De accu is minder sterk in koude temperaturen. Neem dus extra mee en houdt deze warm, bv in de broekzak. .

  • Nachtfotografie is niet gemakkelijk. Probeer eerst verschillende belichtingstijden uit.

  • Probeer een deel van het landschap mee te nemen in de foto. Het maakt de foto mooier en geeft een inzicht in de dimensies. Foto's vanuit een laag standpunt schieten...?

  • Het Noorderlicht is mooi zoals het is... gebruik daarom geen filters of andere effecten.

  • Zet de witbalans op 'auto'

  • indien mogelijk kies voor zowel RAW als ook JPG mode. RAW voor de high-quality prints en JPG voor het web/blog/facebook whatever
  • F/4.0, 30-40 seconden of F/2.8, 15-20 seconden
  • Low LCD brightness
  • Turn on Long Exposure Noise Reduction
  • Gebruik een lang (+ 1.75mtr) statief, eventueel verzwaren dmv de cameratas eraan te hangen
  • gebruik bij voorkeur een draadontspanner
  • Zorg ervoor dat de lens niet bevriest of beslaat. Handwarmers zijn ideaal
  • play some GRATEFUL DEAD music for inspiration. preferably DARK STAR !
  • f/ratio 200 ISO 400 ISO 800 ISO
    1.4 14 sec 07 sec 04 sec
    2 28 sec 14 sec 07 sec
    2.8 56 sec 28 sec 14 sec

Hoe je 'Time-Lapse' foto's naar video kunt converteren met de Nikon D5000 camera >>>

   
 
   
 
   

ML-L3 afstandsbediening gebruiken

-
De optionele ML-L3 afstandsbediening (zie onderstaande afbeelding) kan worden gebruikt voor het maken van zelfportretten of voor het verminderen van trillingen door het bewegen van de camera. De ML-L3 kan in twee standen worden gebruikt.

Opnamestand

Beschrijving

Vertraagd

De gebruiker heeft tijd om te poseren bij het maken van een zelfportret met deafstandsbediening.

Snelle sluitertijd

De gebruiker kan rekenen op een snelle sluitertijd, bijvoorbeeld voor het verminderen van trillingenveroorzaakt door het bewegen van de camera.

Lange belichtingstijden
Als de ML-L3 afstandsbediening in de stand M (handmatig) wordt gebruikt, kunnen gebruikers '- -' selecteren als sluitertijd. Bij deze instelling wordt de sluiter geopend op het moment dat de ontspanknop op de optionele ML-L3 afstandsbediening wordt ingedrukt (2 seconden nadat de knop is ingedrukt in de 'vertraagde' stand) en blijft geopend totdat de ontspanknop opnieuw wordt ingedrukt (de maximale belichtingstijd is 30 minuten). Nikon beveelt een volledig opgeladen EN-EL3-batterij of een optionele EH-5 lichentadapter aan wanneer lange belichtingstijden worden gebruikt.
Raadpleeg de gebruikershandleiding bij de camera voor meer informatie over het gebruik van de ML-L3 met flitser.

De ML-L3 afstandsbediening gebruiken:
1. Bevestig de camera op een statief (aanbevolen) of plaats de camera op een stabiele, vlakke ondergrond.
2. Druk op de knop als u de D70/D80 gebruikt of op de knop op de D50 en draai aan de hoofdinstelschijf totdat (vertraagd) of (snelle sluitertijd) in het bedieningspaneel verschijnt of selecteert de optie in het menu voor de opnamestand van de D40.
3. Maak de foto. In de stand AF (autofocus) kan de ontspanknop van de camera worden gebruikt om de scherpstelling te controleren, hoewel de sluiter alleen kan worden geactiveerd met de ontspanknop op de afstandsbediening.
Opmerking: Voor een juiste belichting in een andere stand dan M (handmatig), schermt u de zoekeroculair af met uw hand of met het meegeleverde DK-5-oculairkapje voordat u de ontspanknop indrukt. Dit voorkomt dat de automatische belichting wordt verstoord door licht dat via de zoeker binnenkomt.

4. Richt de zender van de ML-L3 op de infraroodontvanger van de camera en druk op de ontspanknop van de ML-L3. (Zorg dat bij gebruik van de afstandsbediening buitenshuis het onderwerp niet van achteren wordt belicht en dat de zichtlijn tussen de zender en de infraroodontvanger niet wordt geblokkeerd door de lens of andere obstakels.) De maximale afstand waarop de ML-L3 kan worden gebruikt, is vijf meter vóór de camera.

Persoonlijke instelling 2

Opnamestand

AF-S (enkele opname)

AF-C (continuopname)

Vertraagd

Nadat de camera heeft scherpgesteld, knippert de zelfontspanner gedurende 2 seconden voordat de sluiter wordt geactiveerd. Als niet kan worden scherpgesteld, wordt de camera ingesteld op stand-by zonder dat de sluiter wordt geactiveerd.

Zelfontspanner knippert 2 seconden voordat de sluiter wordt geactiveerd. De camera wordt niet scherpgesteld.

Snelle sluitertijd

De sluiter wordt meteen geactiveerd nadat de camera is scherpgesteld. De zelfontspanner knippert als de opname is gemaakt. Als niet kan worden scherpgesteld, wordt de camera ingesteld op stand-by zonder dat de sluiter wordt geactiveerd.

Camera activeert de sluiter meteen, zonder dat eerst wordt scherpgesteld. De zelfontspannerlamp knippert als de opname is gemaakt.

Als u wilt terugkeren naar de stand voor enkele opname of continuopname, schakelt u de camera uit of zet u het keuzewiel in een andere stand. De opnamestand die op de camera was ingesteld voordat de afstandsbediening werd ingeschakeld, wordt hersteld als geen bewerkingen zijn uitgevoerd in de tijd die is ingesteld met persoonlijke instelling 25. De standaardinstelling is één minuut.